Сьогодні Різдво Івана Предтечі, першого християнського апостола і мученика

Із введенням григоріанського календаря у 1918-му свято Івана Купала збіглося у часі з церковним празником Різдва Івана Предтечі й нині припадає на 7 липня, повідомляє expres.ua.

Сьогодні Різдво Івана Предтечі, першого християнського апостола і мученикаАле найцікавіше, що квінтесенцією обох свят є очищення за допомогою вогню та води! До того ж, “Іван Купала” – слов’янський варіант імені Іоан Хреститель (грец. Ιωάννης ο Βαπτιστής), де βαπτιστής буквально перекладається як “купатель”. З іншого боку, і за уявленнями слов’ян купання (від праслов’янського kǫpati) – ритуальне очищення у природних водоймах,  пише Ukrainian People.

Святий Іван Хреститель був останнім пророком і, водночас, першим апостолом і мучеником. Ім’я “Іван” означає “Бог є милосердним”.  Предтеча ж – ім’я, що передає сенс його життя: прокладав дорогу Спасителеві, закликав людей покаятись і провіщав наближення Царства небесного.Іван Предтеча виконав роль з’єднувального “містка” поміж Старим і Новим Завітами, проклав шлях служінню і вченню Ісуса Христа, а відтак – діяльності  заснованої Ним новозавітньої Вселенської Церкви Сходу і Заходу. Тому Іван Хреститель прославляється Церквою, як “янгол, і апостол, і мученик, і пророк, і свічар, і друг Христів, і пророків печатка, і заступник старої та нової благодаті, і серед народжених пречесніший, і світлого Слова глас”. Сам Ісус Христос казав про нього: “Він світильником був, що горів і світив”.

Різдво Івана Хрестителя, яке Церква східного обряду відзначає 7 липня, – найбільший із шести(!) празників на його честь. Як і празник його зачаття, його відзначали уже в IV ст.! Як зауважував свого часу св. Августин, “день різдва св. Івана – честь, якої не має ні один святий. У всьому християнському світі почитають лише день Різдва Господа і св. Івана”. Не згадував ж св. Августин про празник Різдва Божої Матері, бо на той час цього свята ще не було! Отже, він був особливою особою в історії спасіння людства.

Сам Ісус казав: Іван є найбільшим із народжених від жінок і останній, найбільший серед пророків. Закон і пророки були до Івана, а від нього проповідується Царство Боже, – наголошував Христос.

Предтеча народився у стареньких батьків: безплідної Єлизавети і немічного Захарії, що вже втратили надію на нащадка. Тож його зачаття було поза межами людських можливостей та вже саме собою знаменувало Божу надзвичайну дію задля спасіння людства. Бог послав пророка у світ, аби той виконав особливе завдання – приготував прихід Месії і закликав людей покаятись. Люди з різних куточків Палестини приходили, аби Іван охрестив їх разом із проповіддю Божого слова: “Я вас хрищу водою на покаяння, а той, хто йде за мною, від мене потужніший, і я негідний носити йому взуття. Він вас христитиме Духом Святим і вогнем” (Мт 3, 11).

Кілька ремарок, аби сповна осягнути зміст цієї проповіді. Знімати, вдягати, як і носити сандалії за господарем було обов’язком найнижчих слуг. Тож, маючи себе за негідного бути останнім слугою Господа, Предтеча свідчив цим незрівнянну велич Ісуса Христа. Св. Іван Золотоустий пояснював: “Під словами “хреститиме вас Духом Святим” Іван розумів і відпущення гріхів, і врятування від кари, і оправдання, і освячення, і визволення, і всиновлення, і братерство, і участь у спадщині”. Під словами “хреститиме… і вогнем” розуміють діяння Святого Духа, яке очищає й запалює душу людини. Як в образі живої води Христос розумів благодать Святого Духа, так в образі вогню Предтеча зображав силу Святого Духа, що наче вогонь перетворює кам’яне серце людини на живе, нищить його гріховну нечистоту, запалює її душу Божественною любов’ю.

Іван Хреститель також попереджав, що грядущий Месія судитиме за гріхи: “Лопата в руці у Нього, і Він очистить тік Свій, і збере  пшеницю Свою в житницю, а полову спалить огнем невгасимим”. Тік тут означає народ; пшениця – краща його частина, люди доброчесні й достойні участі в Царстві Христовому; полова й солома – люди нечестиві, які в Святому Письмі часто постають в образах полови, спалюваної вогнем. А тепер порівняйте з головними ритуалами Івана Купала – очищення водою й вогнем!

COMMENTS