Пасхальне послання Преосвященнішого Філарета, єпископа Новокаховського і Генічеського

 духовенству, чернецтву, владі і воїнству, всім православним християнам Новокаховської єпархії Української Православної Церкви

Богові подяка, Який завжди дає нам перемагати у Христі
(2 Кор. 2. 14)

Христос Воскрес!
Возлюблені отці, браття й сестри!
Від щирого серця вітаю вас із Воскресінням Христовим! Вітаю зі святом перемоги над смертю, перемоги над злом, перемоги над темрявою, перемоги над безумством, перемоги над безвихідністю! Силою Бога, милістю Божою ми знову святкуємо нашу причетність цій перемозі. Ми, немічні і недосконалі, безсилі, виявляємося переможцями.
Християнство, яке багато разів переживало гіркоту поразок, приниження і уявне знищення, знову воскресало силою Воскреслого Христа. Так було. Так є. Так буде. Християнство найсильніше, але ця сила ґрунтується не на зброї, не на тонкощах військової стратегії, не на політичних інтригах. Християнство перемагає безсилля ненависті силою любові Христової, і супроти цієї сили немає нічого, що могло б її перемогти. Християнство перемагає безумство мудрістю Христовою, і супроти цієї мудрості не може бути знайдено заперечення. Християнство перемагає тління чистотою і святістю, які виходять із Живоносного Гробу Христового.
Так само відбувалося, відбувається і відбуватиметься із християнами. Бути християнином — означає бути переможцем. Тільки слід пам’ятати слова апостольські: «Богові подяка, Який завжди дає нам перемагати у Христі» (2 Кор. 2. 14). Тільки причетність Христу дає нам силу перемагати. І настільки, наскільки ми матимемо «ті самі думки, що і в Христа Ісуса» (Флп. 2. 5), настільки й переможемо. Бог «скинув сильних з престолів і підніс смиренних» (Лк. 1. 52), і наскільки будемо смиренні у Христі — настільки й переможемо.
Втім, у сьогоднішній світлий день скажімо світові і про те, що ми, християни, маємо непереможну зброю — молитву. Проти неї не зможуть постати найсильніші воїни. Молитва перемагає навіть там, де абсолютно неможливо перемогти. Адже Сам Христос сказав: «все, що попросите в молитві з вірою, — отримаєте» (Мф. 21. 22). Треба пам’ятати: ми, християни, відповідальні за все, що відбувається сьогодні. І ніхто хай не відсторониться від цієї відповідальності! Перебуваймо ж у старанній молитві за все та про всіх!
Давно, коли про вільну й незалежну Україну можна було лише мріяти, в Пасхальні дні тихенько говорили: «Христос воскрес, воскресне Україна!». Сьогодні ці слова слід говорити гучно і твердо. Тільки якщо ми знайдемо в собі сили об’єднатися, не проти когось і чогось, не заради якихось сьогохвилинних цілей, але довкола нашого Творця і Господа, лише тоді воскресне Україна, яка переживає сьогодні тяжкі дні. Бог дає нам шанс побудувати оновлену країну, яка стала б рідним домом для всіх народів, що її населяють, і була б улаштована за справедливими, мудрими й істинними законами, коли сильний би допомагав слабшому, а володар був жертовним служителем свого підлеглого. Не доведи Бог упустити сьогодні цей шанс! Якщо станеться так, Бог спитає не лише з політичних лідерів, але з усіх нас за кров тих, хто в далекому і недавньому минулому жертвував собою заради нашого спільного світлого майбутнього!
Зараз, коли багато хто хворий на ненависть і озлобленість, важливо побачити в ближньому брата. Навіть у особистому ворогові, навіть у політичному супротивникові та прихильникові в корені невірних поглядів! Чому? Та тому, що і заради нього воскрес Христос! Чи пам’ятаєте притчу про блудного сина, коли обурений у своїй уявній праведності старший брат висловлює Батькові з докором: «цей син твій» (Лк. 15. 30), відмовляючись визнавати в грішнику свого брата; а всеблагий Отець лагідно заперечує: «брат твій цей» (Лк. 15. 32)? Ненависть веде до розділення, а розділення — до слабкості і поразки. Пам’ятаючи про це, дорогі мої, відкрийте ширше двері своїх сердець для Воскреслого Христа Життєдавця і у світлі Воскресіння побачте навколо своїх братів і сестер, полюбіть їх і простягніть їм руки, закликаючи до любові.
Слава Богу, в Україні є Українська Православна Церква, — Свята, Соборна, Апостольська, невід’ємна частина Єдиної Святої Соборної і Апостольської Церкви — яка об’єднує людей незалежно від національності, політичних уподобань, місця проживання або мови. Ця Церква не говорить про політику і не вдається до вирішення економічних проблем, але дає людині те, чого не може дати найталановитіший політичний лідер, найосвіченіший економіст або наймасовіша і найпрогресивніша партія: спасіння і вічне життя у Христі Ісусі! Будьте добрими чадами Церкви, і Бог хай буде вашим Отцем!
«Радійте, вдосконалюйтеся, втішайтеся, будьте однодумні, майте мир — і Бог любові й миру буде з вами. Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога Отця і причастя Святого Духа — з усіма вами. Амінь». (2 Кор. 13. 11, 13)

Воістину Воскрес Христос!
Смиренний +Філарет,
з ласки Божої єпископ Новокаховський і Генічеський ваш молитвеник перед Воскреслим Господом